Pulpety z indyka w sosie z marchewką


Okres świąteczny za nami i chociaż mięsa mamy przesyt, to myślę, że taki obiad chętnie przygotujecie razem ze mną:-)
Delikatne mięso indycze w sosie marchewkowym, to idealna propozycja zwłaszcza dla dzieci - bardzo chętnie zajadają te pulpeciki:-)
Zresztą nie tylko one;-)


Składniki:
  • około 70 dkg mielonego mięsa z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • sól, pieprz,
  • świeży koperek,
  • bulion drobiowy,
  • 1-2 marchewki,
  • mąka pszenna,
  • olej rzepakowy.
 
Przygotowanie:
 
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie przez około 15 minut. Miękką odsączyć i dodać do mięsa. Dodać sól, pieprz, jajko i posiekany koperek. Dobrze wyrobić masę. Formować z mięsa kulki, obtoczyć w mące i podsmażyć rumieniąc na oleju rzepakowym. Podsmażone pulpeciki wrzucić na gotujący się bulion i gotować około 20 minut. W międzyczasie dodać startą  na tarce jarzynowej marchewkę. Pod koniec rozpuścić 1 łyżkę mąki w wodzie i hartując gorącym sosem wlać do gotujących się pulpetów. Zagotować i doprawić przyprawami.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą lub makaronem. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne